Počasí v ČR
Praha
Brno
Ostrava
Kalendář akcí 03/2024
PředchozíDalší
Po
Út
St
Čt
So
Ne
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
REKLAMA
Vaše produkty na SkyFly?
V této rubrice se nachází seznam leteckých nehod a incidentů, které se udály né jen na území ČR. Jedná se o nejstarší a nejrozsáhlejší databázi nehod, která vznikla na tomto webu od roku 1999. Nejedná se ale rozhodně o žádnou Černou kroniku ani jakési morbidní senzace. Zažili jste nějakou nepříjemnou nehodu? Rádi ji zveřejníme do 2 pracovních dnů (samotřejmě zdarma).
VYHLEDÁVACÍ FORMULÁŘ
Zajímavosti na SkyFly - 3/2022
Pilotní výcvik – Nouzová přistání II.
Přelety - vaše příběhy z létání
Letecká nehoda ❯ Rogala
Autor nehody: Honza | Název nehody: Na Atlasu jsem blbnul na kopečku
03.08.2009

Na Atlasu jsem blbnul na kopečku, při dost silném větru. Stačilo nastavit křídlo na vítr a zvedalo mě to samo hore po půl kroku vpřed. Asi pětkrát jsem si odstartoval, nabral tak 5metrů, přeletěl smrčky, tam na další hrance nabral tak 15m, jednou se otočil a přistál. A znovu. Odstartoval jsem, vítr zdechnul, pak už jsem viděl, že na smrčky jsem nízko, no že to zkusím o břicho přeletět, pak už bylo jasné, že to nedám, tak jsem na minimální rychlosti 3-4 m nad zemí udělal ostrou vpravo.. Rogalistům je vše jasné, pro ostatní doplním, že jsem vzal náběžkou o zem, ještě ve vzduchu se s náběžkou na zemi otočil po větru a píchnul to do svahu. Tehdy jsem ještě létal s motohelmou a byl za ní moc rád, protože jsem dostal trubkou "za uši" přímo do týla a jen mě brněla hlava. Až o rok později jsem si všiml, že mi to nějak táhne doprava, a dneska jsem po radách moudrých vytáhl náběžku a zjistil, že je lehce ohnutá. Tak jsem to srovnal. A poučení? Začátečník nemá v silném větru co dělat, i když je to jen malý kopeček. Přelétnu-li smrček 5x, o šestém pokusu to nic neříká. Když s sebou fláknu, zkontroluju vybavení dřív než za rok. Přilba přítel člověka.

A hned druhá příhoda - a omluva najednou. Na Stráníku startují na západ, ale vítr jde klasicky blbě na jiho-západ, západ. Děsně jim to trvá, já natěšený na lítání, netrpělivé mládí. Furt čeká, čeká, pak zkouší, zboří se mu padák, leze nahoru, zkouší, zase, a dokola. Když se mu to zase zboří a je někde pod startem a sbírá padák, jdu na start a řvu "Jdu!". Dávám tomu plnou parou vpřed, už letím a on se zvedne ze země a bác, náběžkou mu přímo do helmy. On jde k zemi a já kolem náběžky do kopřiv, zlomená trapéza. On otřesený a nasraný, já pocuchané éro a manželka se ke mě nehlásí, dělá že je cizí. Když jsem pátral co se stalo, všichni kolem mi říkali, že mě nikdo z nich neslyšel řvát ono "jdu". Zřejmě jsem si to řval jen tak pod fousy. Poučení? Na startovišti by všichni měli skutčeně vědět, že startujete a řvát znamená zejména hlasitě. Helma přítel člověka.

Třetí není nehoda, ale poučné je to taky. Koupil jsem starší postroj se záložákem. Lítal jsem s ním, vše OK. Pak jsem to jel na sever do tělocvičny zkušebně odhodit a přebalit. Stručně - ten záložák byl dobrý tak na záclony. Koupil jsem si nový.

Sdílej nehodu:
Kontakt
SkyFly, Czech Republic
Web: www.skyfly.cz
Slety a srazy - nejbližší termíny akcí
CZ
| 27.04.2024 - Den ve vzduchu 2024
CZ
CZ
| 02.08.2024 - Legendy nebes
Seznamka - pro všechny, kteří někoho hledají
srdce
srdce
srdce
Vaše názory jsou pro nás důležité! Pokud máte nápady, připomínky či zlepšující tipy, rádi je vyslyšíme. Naše adresa: skyfly@skyfly.cz
Průnik do třetí, vzdušné dimenze převyšuje veškeré ostatní mátožně šedivé lidské klopýtání, které je s touto bohulibou činností hrubě nesrovnatelné. |
| © 1998-2024 SkyFly