Počasí v ČR
Praha
Brno
Ostrava
Kalendář akcí 04/2024
PředchozíDalší
Po
Út
St
Čt
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
REKLAMA
Vaše produkty na SkyFly?
V této rubrice se nachází seznam leteckých nehod a incidentů, které se udály né jen na území ČR. Jedná se o nejstarší a nejrozsáhlejší databázi nehod, která vznikla na tomto webu od roku 1999. Nejedná se ale rozhodně o žádnou Černou kroniku ani jakési morbidní senzace. Zažili jste nějakou nepříjemnou nehodu? Rádi ji zveřejníme do 2 pracovních dnů (samotřejmě zdarma).
VYHLEDÁVACÍ FORMULÁŘ
Zajímavosti na SkyFly - 3/2022
Pilotní výcvik – Nouzová přistání II.
Přelety - vaše příběhy z létání
Letecká nehoda ❯ Paragliding
Autor nehody: Katka | Název nehody: Špatně odhadnutá vzdálenost
25.10.2001

Byl to můj první výškový let, ale byl asi nejkratší na světě. Odhadla bych to tak na tři minuty (i se startem). Podstata byla asi taková, že jsem špatně odhadla vzdálenost a nevyčkala jsem dostatečně dlouho, než mě můj "glider" vynese nad vysoké stromy. Takže jsem příliš brzy zatočila a v důsledku tohoto stupidního manévru přistála na krásném, 25m vysokém modřínu opadavém uprostřed rakouských Alp. Vysílačka přestala fungovat, mobilní telefon jsem si nevzala. Padák visel na samotném vrcholku za úplný konec. Zbytek padáku volně splýval podél stromu. Jo, ještě jsem zapomněla dodat, že na stromě byly celkem čtyři větve - tři nade mnou a na jedné jsem byla namotaná. Držely mě jen levé popruhy, pravá strana visela dolů do prostoru. Co nebylo moc povzbudivé byla skutečnost, že začal foukat vítr a padák se začal nadouvat a sesouvat směrem k zemi. Povolila jsem si zámky na karabinách a připravila si únikový plán v případě, že bych se snad poroučela dolů i s padákem (později jsem o této možnosti vedla pře s jedním instruktorem a on mi tvrdil, že ve skutečnosti jsem spadnout nemohla). Ale já si i tak vzpomněla na vietnamské piloty, kteří v zoufalství tahali záložáky a zachránilo je to. Něco takového jsem samozřejmě neplánovala, lepší bylo vyčkávat, až mě někdo najde. Veselé však bylo, že mě nikdo nehledal!! Kdyby mi bylo po padesátce, to bych snad pochopila, ale bude mi teprve 25!! Nakonec mě našel turista s mobilním telefonem, který zavolal do letecké školy, se kterou jsem přijela. Místní instruktor je specialista na sundávání lidí ze stromu a protože jsem těsně před odjezdem vtipkovala, že doufám, že mě taky sundá, tak turistovi prostě nevěřil. Myslel si, že jsem překecala někoho na přistávací ploše s telefonem a že je to celé jen povedený vtípek!

Mezitím dorazila rakouská policie, záchranka a horský záchranný tým. Skoro odstartovala helikoptéra. Turista je všechny poslal do ..., protože mi nic nebylo. Přerazila jsem při přistávání tři různé větve, z toho jednu hlavou, ale nebylo z toho ani škrábnutí. Tak jsem se koukala na krásný západ slunce a čekala, až si pro mě přijdou lidi z letecké školy. Než mě sundali (museli si ještě zajet k už odjetému horskému záchrannému týmu pro lepší vybavení), uplynuly tři hodiny. Západ slunce vystřídal ještě romantičtější svit hvězd. Nejlepším okamžikem bylo slaňování ze stromu s tak ztuhlým tělem, které jakoby ani nepatřilo mně. Když mi instruktor, který mezitím ze stromu sesbíral padák, řekl "něco sis tam zapomněla" a hodil po mně vak s padákem, už se mi chtělo této poněkud trapné epizodě jen smát. Ten večer, jako že pivo nepiju, jsem pocítila, jak skvěle může chutnat ledově vychlazený Budweiser za teplé říjnové noci v Rakousku.

Sdílej nehodu:
Kontakt
SkyFly, Czech Republic
Web: www.skyfly.cz
Slety a srazy - nejbližší termíny akcí
CZ
| 27.04.2024 - Den ve vzduchu 2024
CZ
| 03.05.2024 - Mostecký pohár 2024
CZ
Seznamka - pro všechny, kteří někoho hledají
srdce
srdce
srdce
Vaše názory jsou pro nás důležité! Pokud máte nápady, připomínky či zlepšující tipy, rádi je vyslyšíme. Naše adresa: skyfly@skyfly.cz
Průnik do třetí, vzdušné dimenze převyšuje veškeré ostatní mátožně šedivé lidské klopýtání, které je s touto bohulibou činností hrubě nesrovnatelné. |
| © 1998-2024 SkyFly