Počasí v ČR
Praha
Brno
Ostrava
Kalendář akcí 04/2024
PředchozíDalší
Po
Út
St
Čt
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
REKLAMA
Vaše produkty na SkyFly?
V této rubrice se nachází seznam leteckých nehod a incidentů, které se udály né jen na území ČR. Jedná se o nejstarší a nejrozsáhlejší databázi nehod, která vznikla na tomto webu od roku 1999. Nejedná se ale rozhodně o žádnou Černou kroniku ani jakési morbidní senzace. Zažili jste nějakou nepříjemnou nehodu? Rádi ji zveřejníme do 2 pracovních dnů (samotřejmě zdarma).
VYHLEDÁVACÍ FORMULÁŘ
Zajímavosti na SkyFly - 3/2022
Pilotní výcvik – Nouzová přistání II.
Přelety - vaše příběhy z létání
Letecká nehoda ❯ Paragliding
Autor nehody: Pavel | Název nehody: Okolí Rané
09.03.2005

Chci se podělit o dvě události, z níchž jedna skončila pádem, naštěstí ne mým, a druhá se stala mně. Obě měly stejnou příčinu. V létě jsem se hrabal na Ranou a přitom pokukoval, kde kdo lítá. Byl jsem skoro nahoře u toho prvního hrbu, když jsem zaregistroval, že někdo odstartoval. Viděl jsem, jak se mu padák stáčí po větru a pilot přitom byl protočen v sedačce. Zřejmě odstartoval už s protočenýma šňůrama a teï letěl pozadu. Padák se otočil po větru, pěkně se rozjel a pilot jen vlál za ním zády do směru letu. Bylo jasné že narazí do svahu, protože ani nezareagoval, aby trochu upravil směr letu. Rozběhl jsem se a myslel si, že mu zkusím nastavit svůj batoh, aby se trochu zbrzdil. Udělal jsem jen dva kroky, ale letící padák byl rychlejší. Pilot narazil zády do svahu kousek pod cestou, tak 5 metrů přede mnou.

Rána to byla slušná. Seběhli jsme se k němu, byl rudý a nemohl se pořádně nadechnout. Odepli jsme ho a opatrně zkoumali, co mu je. Naštěstí měl snad jen vyražený dech, protože když se vzpamatoval, odešel po svých. Myslím, že měl velkou kliku, že měl pořádný chránič páteře.

No a já, asi za 14 dní, byl znova na Raný, foukalo tak 6-8 a ještě k tomu východ. Startoval jsem z horní startovačky a musel jsem padák nafukovat z květáku. Opatrně jsem ho nafukoval, ale stejně mě přepral a musel jsem popoběhnout. Znovu jsem ho sbalil do květáku a na startu jsem ho znova nafukoval.

Náhle přišel poryv, padák mi vyjel nahoru a hned mě zvedl do výšky. Přitom jsem zjistil, že jsem protočen ve šňůrách a mám na nich závit. Hned jsem koukal, kde je svah a protože při startu držím řidičky ve správné ruce, věděl jsem, že musím točit doleva a tahat levou rukou. Padák se zatím stočil podle svahu, ale to už jsem tahal levou a pořád hlídal svah. Mezitím jsem se rozmotával, a tak jsem si mohl hlavu ukroutit. Ale padák se srovnal od svahu, já se dotočil a mohl jsem se vrátit ke svahu a začít svahovat.

Asi mi hodně pomohla ta první nehoda, že jsem ji měl ještě v paměti a hlídal si, kam letí padák bez ohledu na to, jak jsem stočený v sedačce. A druhá věc, řidičky správně v rukách, levá v levé a pravá v pravé, takže jsem nemusel moc přemýšlet, kterou mám tahat. Takže nezáleží, jak visím v sedačce, ale kam letí padák. Poučení z cizích chyb fakt tolik nebolí.

Sdílej nehodu:
Kontakt
SkyFly, Czech Republic
Web: www.skyfly.cz
Slety a srazy - nejbližší termíny akcí
CZ
| 27.04.2024 - Den ve vzduchu 2024
CZ
| 03.05.2024 - Mostecký pohár 2024
CZ
Seznamka - pro všechny, kteří někoho hledají
srdce
srdce
srdce
Vaše názory jsou pro nás důležité! Pokud máte nápady, připomínky či zlepšující tipy, rádi je vyslyšíme. Naše adresa: skyfly@skyfly.cz
Průnik do třetí, vzdušné dimenze převyšuje veškeré ostatní mátožně šedivé lidské klopýtání, které je s touto bohulibou činností hrubě nesrovnatelné. |
| © 1998-2024 SkyFly