Počasí v ČR
Praha
Brno
Ostrava
Kalendář akcí 04/2024
PředchozíDalší
Po
Út
St
Čt
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
REKLAMA
Vaše produkty na SkyFly?
V této rubrice se nachází seznam leteckých nehod a incidentů, které se udály né jen na území ČR. Jedná se o nejstarší a nejrozsáhlejší databázi nehod, která vznikla na tomto webu od roku 1999. Nejedná se ale rozhodně o žádnou Černou kroniku ani jakési morbidní senzace. Zažili jste nějakou nepříjemnou nehodu? Rádi ji zveřejníme do 2 pracovních dnů (samotřejmě zdarma).
VYHLEDÁVACÍ FORMULÁŘ
Zajímavosti na SkyFly - 3/2022
Pilotní výcvik – Nouzová přistání II.
Přelety - vaše příběhy z létání
Letecké nehody ❯ Paragliding
Autor nehody: Milan | Název nehody: Nehoda na Kozákově
13.06.2005

Jsem víceméně začátečník, lítám dva roky na A padáku s celkovým náletem něco přes 100 hodin. Moje nehoda se stala na Kozákově, kde už jsem pěkných pár hodin nalétal a mnohokrát startoval. Dne 19.5.20005 při takovéto situaci. Na kopec jsem dorazil kolem 11:00 a nevypadalo to moc dobře. Naskakovaly krásné kumulky, ale vítr foukal přesně z východu a to asi 1m/s. Asi hodinu jsem sledoval situaci. Průběh byl následující - cca 12 minut foukal východ, a pak přicházel krátký interval cca 1-2 minuty dlouhý, kdy to termika přetlačila na slabý jihozápad. Přišel druhý kolega (Pepa, příjmení neznám, červený BOLID) o mnoho zkušenější, který na Koze létá neustále. Vysvětlil jsem mu situaci a po pozorování několika dalších intervalů jsme se začali připravovat.V průběhu přípravy přišel interval nezvykle dlouhý. Trval už cca 5 minut a my jsme byli připraveni.

Pepa se rozhodl, že do toho půjde na jižní start již v tomto intervalu. Byl jsem rád, že jde první, abych viděl, jak to půjde. Sledoval jsem ho až nad poslední stromy, které přeletěl s rezervou. Interval stále trval a neslábl. Rozhodl jsem se jít taky. Vše probíhalo nezvykle parádně až nad poslední stromy. Byl jsem nad nimi asi 10-15m a najednou přišlo nečekané spláchnutí, které mě rychlým klesáním svezlo do koruny největšího posledního buku, co tam je. Padal jsem zadní částí koruny a pokoušel se zachytit větví, což se nepodařilo, byly slabé a všechny mi zůstaly ulomené v rukách. Těšil jsem se, jak se padák zachytí v koruně a já se hezky pohoupu. Jenže padák se nejenom nezachytil, ale dokonce mě ani moc nezpomaloval (dopadl pravděpodobně skoro za korunu, ale ne až na další strom).Volným pádem z cca 12-15m jsem naštěstí spadl do prudkého svahu, rozmoklé hlíny a na zaplať pánbůh 20cm chránič. Bleskově jsem se začal prohlížet, jestli vším hýbu a jaké jsou ztráty na mé tělesné schránce. Ucítil jsem nepříjemnou bolest v zádech, která za chvíli přešla a také pár levých žeber se netvářilo příliš dobře.

Nicméně to vše za chvilku přešlo a já začal balit vybavení. Hodil jsem bágl na záda a vystoupal zpátky nahoru. Byl jsem dole cca 1 hodinu a nikdo mě tam nehledal, ačkoliv v době startu se na startovačce nacházelo cca 30 lidí, kteří se tam očividně přijeli autobusem kochat nádherným výhledem. Nahoře jsem vybalil padák a vytahal z něj větvičky. Jediná závada na padáku je cca 8 cm trhlina na horním potahu středové komory, ani šňůrka nepoškozená. Zavolal jsem kamarádovi, co se stalo a ten mi řekl, ať si určitě raději zajedu do nemocnice. To jsem učinil a už tam také na pár dní zůstal. Rentgen páteře a druhý den spirální CT odhalil odštíplý kousek 12 obratle, naštěstí stabilní. Léčba je dva měsíce doma v leže, případně chození v korzetu a cvičení.

Nechci ani pomyslet, co by mohlo být, kdyby ta stráň třeba jenom nebyla po dešti. Kdybych měl určit příčinu "vlétnutí" na strom, tak jsou podle mě dvě možnosti. Skončil mi nad stromy interval a fouklo to zezadu, čímž došlo k prudkému klesání, než padák dostatečně zrychlil, což bohužel nestihl a nebo jsem měl smůlu na nějaký špatný poryv větru s tím samým účinkem. Na výsledku to nic nemění. Dozvěděl jsem se, že od té doby se na tom startu zavětvilo už dalších minimálně pět lidí.

Poučení: Nejít do toho na takto obtížném startu, když nevím, kdy mi skončí atypicky dlouhý interval. A to daleko nejdůležitější: I KDYBY JSTE SI MYSLELI, ŽE MÁTE JEN NARAŽENOU KOSTRČ NEBO COKOLIV, JE LEPŠÍ SE NECHAT ZKONTROLOVAT OD DOKTORA. Já mám dva měsíce po žížalkách, ale lepší než někde blbnout a úlomek by se zapíchnul někam, kam nemá. Od doby pádu mě to nebolí, ale to nemění nic na tom, že to je prostě zlomené. Zdraví je až na prvním místě.

Sdílej nehodu:
Kontakt
SkyFly, Czech Republic
Web: www.skyfly.cz
Slety a srazy - nejbližší termíny akcí
CZ
| 27.04.2024 - Den ve vzduchu 2024
CZ
| 03.05.2024 - Mostecký pohár 2024
CZ
Seznamka - pro všechny, kteří někoho hledají
srdce
srdce
srdce
Vaše názory jsou pro nás důležité! Pokud máte nápady, připomínky či zlepšující tipy, rádi je vyslyšíme. Naše adresa: skyfly@skyfly.cz
Průnik do třetí, vzdušné dimenze převyšuje veškeré ostatní mátožně šedivé lidské klopýtání, které je s touto bohulibou činností hrubě nesrovnatelné. |
| © 1998-2024 SkyFly